Oon luvannut tämän postauksen jo aikaa sitten ja suurempaa yleisöä palvellakseni tämä tulee yleiskielellä.
Tässä siis kuvalliset ja sanalliset ohjeet siitä, miten tehdään resorikanttaus. Tässä ohjeessa kantataan kaulus pyörönä, eli ensin ommellaan paita kasaan ja sitten kantataan kaulus. Samaa ohjetta voi soveltaa myös bodyn alareunaan tai suoraan kanttaukseen (esim. hihansuu).
1. Leikkaa halutun levyistä resorikaitaletta. Itse leikkaan 5 cm leveää, 4 cm on kapein mitä kannattaa edes kokeilla. Resorin pituuden saat selville, kun mittaat kantattavan osuuden (esimerkiksi kauluksen ympärysmitan) ja kerrot sen 0,7:llä (esim: ympärysmitta 40 cm x 07 = 28 cm + saumavarat). Pituuteen ei kannata ottaa ylimääräistä vaan laskea se tarkkaan ja mitata tarkkaan.
2. Ompele mittaamasi resoripala renkaaksi suoralla ompeleella. Merkitse keskikohta nuppineulalla.
3. Merkitse kaulukseen keskitaka ja keskietu nuppineuloilla.
4. Kohdista sauma keskitakaan ja merkitsemäsi resorin keskikohta keskietuun. Taita takasaumassa saumavarat eri suuntiin.
5. Neulaa resori ympäriinsä, nuppineuloja saa olla tiheästi.
6. Ompele resori kiinni kaulukseen jousto-ompeleella. Jos ompelukoneessasi ei ole sellaista, myös tiheä ja keskilevyinen siksak-ommel kelpaa. Itse ompelen sellaiselta etäisyydeltä, että resoria näkyy paininjalan oikealla puolella 2-3 milliä. Tämä ompeluetäisyys riippuu siitä, minkä levyisen kaitaleen olet leikannut: jos kaitale on kapea, ompele läheltä reunaa, jos taas leveä, voit ommella kauempaa.
7. Tältä pitäisi näyttää ompelun jälkeen.
8. Jos jossain kohdassa kangas tulee resorin yli, tasaa leikkaamalla.
9. Käännä reunan yli ja neulaa tiheästi. Tarkista, että kangas ja resori ovat käänteen alla suorassa. Tähän auttaa, kun venytät hieman kääntäessäsi resoria.
10. Ompele kaksoisneulalta työn oikealta puolelta. Tarkista, että resori pysyy suorana nurjalla puolella. Ylälangan kireyttä kannattaa löystyttää tässä kohdin hieman, että jäljestä tulee siistiä.
Hyvä vinkki kaksoisneulalla ompeluun: et tarvitse kahta samanväristä lankakerää, kun otat toiseksi ylälangaksi puolaamasi alalangan (samaa väriä siis kuin toinen ylälanka) ja laitat alalangaksi joko toisen samasta langasta puolaamasi tai jonkun muun lähelle osuvan värin. Jos ylälangan kireys on ommellessa normaalia löysempi, alalanka ei tule päällipuolelle näkyviin.
11. Ompelun jälkeen leikkaa nurjalta puolelta ylimääräinen resori pois läheltä ommelta. Varo tekemästä reikää kankaaseen!
12. Tadaa! Kanttaus on valmis :)
Vähäkö tulet saahmaan kiitosta tästä ! Ittele nyt jo tuttu juttu ko kävin sielä sinun käestäpitäen-opissa, mutta ennen sitä tämä olis ollu ihan must!
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaMainiot kuvalliset ohjeet! Kanttausten siististi ompeleminen taitaa olla taitolaji jonka oppii vain tekemällä tarpeeksi monta kertaa. Minä olen välillä niin laiska että en jaksa vaihtaa koneeseen kaksoisneulaa ja teen tikkaukset hunajakenno-ompeleella. Hyvä vinkki tuo alalankapuolan käyttäminen toisena ylälankana, ei ole tullut koskaan edes mieleen.
VastaaPoistaKiitos Kaisa!
PoistaMua harmittaa, kun mun ompelukonees ei tuota hunajakenno-ommelta oo! Oon kattonu sun blogista, että vitsi, mäki kokeilen tuota, vain todetakseni, että jaa, eihän mun konees oo tuota.
Wau, mahtavaa! Vähänkö olen pohtinut, että miten tällainen tehdään. Kiitos!
VastaaPoistaHienoa, että tästä on jollekin hyötyä!
PoistaOlisipa heti pitänyt tulla tänne lukemaan :D ensi kerralla paremmin :) kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaPaljon kiitoksia ohjeesta! :)
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHei, olet tehnyt huolellista työtä ohjeen kanssa kuvineen kaikkineeen. Sopiiko laittaa linkki tänne minun blogistani? Kirjoitin ompeluohjeet trikoopaitaan.
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta. Kerrankin niin tarkasti kuvattu ja kerrottu, että uskon itsellänikin onnistuvan.
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta. Aloittelevana ompelija on vaan niin paljon kaikkea uutta opittavaa, että nämä vaiheitaiset ohjeet ovat kovasti tarpeeseen.
VastaaPoista